Навигация

1Юни

Съобщение

Изтегли изображение: [1] 

Джаз и театър в Есенния салон на изкуствата

21.10.2019 | 15:01

Есенният салон на изкуствата започва на 2-ри ноември, събота, от 11:30 ч. в Градската художествена галерия във Варна с  традиционно събитие – съвместният концерт на Камерния оркестър „Анима“ и на Хор „Арс музика“, съобщиха от дирекция „Култура“ към Община Варна. Входът за всички събития е безплатен.

 

На 7-ми ноември, на същото място от 18:00 ч., е моноспектакълът  „Променяне“ на Йоана Буковска-Давидова, по автобиографичната книга на филмовата прима Лив Улман.  На 9-ти ноември, събота, от 11:00 ч. в Католическата църква на ул. „Преслав“ е органовият концерт на Мариана Григорова - възпитаничка на НУИ „Добри Христов“-Варна, завършила Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ ,в класа по пиано на проф. Мара Петкова, и орган - в класа на проф. Нева Кръстева. Преминала през семинарите на Пражката музикална академия в класа на известния органист проф. Милан Шлехта във Ваймар (Германия ) – в класа на органиста от „Гевандхаус“ Матиас Айзенберг, Мариана Григорова изпълнява солови органови концерти и турнета в България, Германия, Чехия, Франция, Унгария, изявява се и като камерен изпълнител.

 

Тази година джазът доминира в Есенния салон. Първият сешън е на 12-ти ноември от 18:00 ч. в Концертното студио на Радио Варна, където струнният квартет „Gypsy Jazz Project“ ще ни потопи в магията на джаз китариста – Жан „Джанго“ Райнхард, създател на т-нар. Gypsy jazz (известен също като цигански суинг, Jazz Manouche или Hot Club Jazz). Петър Койчев (китара), Любомир Толумбаджиев (цигулка), Момчил Ангелов (китара) и Христо Минчев (бас) – четиримата музиканти са обединени около стремежа към автентичното за началото и средата на ХХ век звучене и виртуозността на Джанго Райнхард и Стефан Грапели. Музиката им е едновременно динамична и увлекателна – пътешествие през времето до „златните години на европейския джаз“.

 

На 15-ти ноември от 18:00 ч. в Градската художествена галерия е концертът „Малко нощна музика“ на бенда на Ангел Заберски-младши. Музикалният проект включва джазови транскрипции на популярни класически пиеси от Бах, Рахманинов, Пучини, Бетовен, Чайковски и други световни класици. Другите музиканти в триото са: Стоян Янкулов–Стунджи и мултижанровият контрабасист Борис Таслев.

 

За 19-ти ноември от 18:00 ч. в Концертното студио на Радио Варна е поканата за среща с един от най-виртуозните български пианисти и неговия солов концерт. Ростислав Йовчев завършва Българската държавна консерватория при проф. Атанас Куртев, след което и двугодишния майсторски клас. Лауреат на наши и международни конкурси.  С премиера на нов български албум - на 23-ти ноември, събота, от 18:30 ч. в Градската художествена галерия, ще чуем пиесите от „But a Dream“ на Росен Кукошаров и бенд. В албума участват изявени джаз музиканти - Милен Кукошаров - пиано (продуцент на албума); Димитър Карамфилов -контрабас, и Васил Вутев- ударни.

Млади дарования от Варненската държавна опера - Станислава Марчева, мецосопран; Мария Палматийте, сопран (Литва); Олена Мошинска, виолончело (Украйна); Надя Гущерова, обой; Руслан Павлов, пиано, музикална обработка, ще се изявят на 27-ми ноември от 18:00 ч. в Градската художествена галерия с богата концертна програма.

 

Финалът на салона ще е на 29-ти ноември от 18:00 ч. в Артсалона на Радио Варна, с гостуването на Международното дружество „Елиас Канети“, изложбата „Глобалното измерение“ и с документалния филм „Култура до поискване“.

17 проекта на Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

Инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж 2014-2020“, по която ще работи Община Варна, е на обща стойност 127,7 млн. лв., от които 85,6...
още виж всички
Сервизна информация

29.05.2020 | 17:59

Съобщение

Във връзка с шествие във Варна, с което се открива мотосезонът, се налага да бъде освободена таксиметровата местостоянка пред Катедралния храм „Успение Богородично“ от превозни средства на 30-ти...
виж всички