Навигация

23Юли


Изтегли изображение: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6] 

Засилени проверки, по-високи глоби и информационна кампания са сред мерките на Община Варна за подобряване на чистотата в града

13.06.2024 | 14:45
Очакваме от органите на реда да установят мотивите за умишленото замърсяване, каза кметът Благомир Коцев на среща с медии
 
Кметската администрация вкарва в Общинския съвет искане за повишаване на глобите за неправомерно изхвърляне на отпадъци
 
Изхвърлянето на ЕГО извън посочения график ще се третира като нарушение, категоричен е кметът на Варна
 
Община Варна предприема редица мерки за подобряване на сметопочистването в града. Сред тях са оптимизиране на работата на сметопочистващата фирма, по-високи санкции за нарушителите и информационна кампания, която да разяснява на гражданите и фирмите правилата за изхвърляне на отпадъци. Това съобщи на пресконференция днес кметът на Варна Благомир Коцев. На срещата присъстваха и заместник-кметовете по обществен ред и сигурност Илия Коев и по финанси и екология Христо Рафаилов.
 
Чистотата на града остава основен приоритет в работата на администрацията. Проведохме редица срещи с представители на сметопочистващата фирма, фирмата по разделно изхвърляне на отпадъци, районните администрации, МВР и РИОСВ. Целта е чрез съвместни усилия да подобрим състоянието на градската среда, подчерта кметът. 
 
Миналата седмица Община Варна внесе сигнал до прокуратурата, който е подкрепен със снимков и видео материал, както и сигнали от граждани. От кадрите е видно, че неидентифицирани лица изваждат от съдовете за смет чували и разпиляват боклука наоколо. Очевидно в действията им има умисъл, заяви Коцев. От прокуратурата и МВР очакваме да се изяснят мотивите за деянията им, допълни той. 
 
В ход са засилени проверки на общински екоинспектори, съвместно със служители на „Общинска полиция“. Акцията на терен тече от две седмици и се провежда във всички райони на града. 
 
Отделно от това стартира мащабна проверка в три стъпки – документална, аналитична и действителна – на търговските обекти в града. Тя се провежда с подкрепата на МВР и РИОСВ, уточни кметът Коцев по време на пресконференцията днес. Търговските обекти се очертават като най-сериозните замърсители. Има съмнение, че фирмите са сключили договори за извозване на боклука, в които са заявени многократно по-малки количества отпадъци от действителните, обясни Коцев.
 
Проверките ще се извършват по договори за сметоизвозване и счетоводни книжа, а последващият анализ цели да установи дали количеството боклук, генерирано от търговския обект, отговаря на реално изхвърляното. На среща миналата седмица готовност за съдействие изяви и началникът на „Икономическа полиция“ във Варна. При установени несъответствия собствениците ще бъдат санкционирани, категоричен бе кметът Коцев. 
 
По време на срещата с МВР е била обсъдена и възможността определени критични точки да бъдат включени в установените патрулни маршрути на полицията, стана ясно още от брифинга за медии. 
 
По данни на Община Варна за два месеца и половина администрацията е съставила 33 акта на нарушители за неправомерно изхвърляне на отпадъци. С много ниска ефективност обаче са районните кметства, които също имат щатни екоинспектори, алармира Коцев. За същия период те са съставили едва по 1-2 акта на район, поясни кметът. 
 
Той обяви, че администрацията ще поиска от Общинския съвет промени в Наредбата за управление на отпадъци. С тях ще се регламентират по-високи санкции за търговци и за граждани, които замърсяват. Председателят на комисията по благоустройство и комунални дейности към Общинския съвет Мартин Димитров, който също присъства на срещата с медиите, лично се ангажира да разгледа и внесе предложението. Предвиждат се и глоби за шофьори, които възпрепятстват работата на сметопочистващата фирма, като паркират пред контейнерите за смет.
 
Кметът Коцев заяви, че ще бъде направен сериозен опит да се увеличат точките за сметосъбиране в града и уточни, че в градоустройствените проекти на предходната администрация подобни „джобове“ рядко са били залагани. На среща с фирмата за разделно събиране на отпадъци ден преди брифинга за медии той поиска и повишаване на кратността на извозване на рециклируемия отпадък. 
 
Нов график вече има и за изхвърлянето на едрогабаритните отпадъци (ЕГО). Те могат да се поставят близо до контейнерите през цялото денонощие, но само в конкретен за всеки район ден:
 
Район „Одесос“ - понеделник
 
Район „Приморски“ - вторник
 
Район „Младост“ - сряда
 
Район „Аспарухово“ - четвъртък
 
Район „Вл. Варненчик“ - петък
 
Кметство Константиново - понеделник
 
Кметство Каменар - вторник
 
Кметство Казашко - сряда
 
Кметство Звездица - четвъртък
 
Кметство Тополи - петък
 
Имуществото следва да е поставено в непосредствена близост до контейнерите, а не разхвърлено безразборно. Санитарните вещи трябва да са в торба, а кашони и хартии е задължително да бъдат намачкани, накъсани или нарязани на листи и изхвърлени в контейнера. 
 
Максималният допустим обем е до 1,5 куб. м на домакинство. Изхвърлянето на ЕГО с по-голям обем от регламентирания и в дни извън графика ще се третира като наказуемо нарушение.
 
Абсолютно забранено е изхвърлянето на строителни и на растителни отпадъци в съдовете за битова смет или извън тях, припомни кметът Коцев. Той допълни, че Община Варна ще организира информационна кампания за запознаване на гражданите с правилата за изхвърляне на всички видове отпадъци. Тя включва поставяне на стикери по съдовете за смет, разяснителни илюстрации по билбордове и други пространства за външна реклама, видео съдържане в социалните мрежи, медийни публикации, както и разяснителни срещи с домоуправителите в кварталите на морската столица. 
 
В по-дългосрочен план Община Варна предвижда изграждане на площадка за извозване на различни видове отпадъци от домакинствата, в това число едрогабаритни и строителни. Един от възможните терени е в район „Младост“. Продължава и работата по проекта за поставяне на 2 000 нови камери в града и обособяването на единен център за видеонаблюдение, уточниха от ръководството на Общината.

19 проекта на Варна

Кметът Благомир Коцев подписа проекти за над 14,5 милиона лева за нови сгради, корпуси и пристройки на училища, детски градини и ясла

Кметът Благомир Коцев подписа проекти за над 14,5 милиона лева за нови сгради, корпуси и пристройки на училища, детски градини и ясла

Кметът на Община Варна Благомир Коцев подписа документите за кандидатстване по програмата на Министерството на образованието и науката...
още виж всички
Сервизна информация

29.01.2024 | 14:43

След ремонта на бул. „Христо Смирненски“ пред Професионалната гимназия по компютърно моделиране ще има повдигната пешеходна пътека

Повдигната пешеходна пътека ще бъде поставена пред Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи “Благовест Сендов” във Варна. Това е решението на проектантите на бул....
виж всички