Навигация

25Май


Изтегли изображение: [1] 

Община Варна внесе сигнал в прокуратурата срещу ръководителя на проекта за интегриран градски транспорт Биляна Якова

18.04.2024 | 18:44

Георги Киряков заема поста директор на Общинското предприятие ТАСРУД, което оперира с билетната система, след като бившият началник Милко Лалев беше освободен през март

 

Община Варна внесе сигнал в прокуратурата срещу действията на ръководителя на първа фаза на проекта за интегриран градски транспорт –Биляна Якова. Това съобщиха на пресконференция днес кметът на Варна Благомир Коцев и заместник-кметовете по правните въпроси Диан Иванов и по финансите Христо Рафаилов.

 

Кметът Коцев обясни, че за билетната система, част от проекта “Интегриран градски транспорт“, са дадени милиони, а услугата е почти нулева. Сега Община Варна се опитва да реши въпроса кардинално, поясни кметът.

 

Зам.-кметът по финансите Христо Рафаилов бе категоричен, че твърденията на Якова, които тя изнесе на пресконференция по-рано тази седмица, са неверни. Нейната медийна изява започна с това, че ще изнесе шокиращи твърдения, а аз бих казал, че тя изнесе шокиращи неистини, категоричен бе заместник-кметът.

 

В договора на фирмата-изпълнител има 3 компонента. Първият е за софтуерно и хардуерно поддържане, вторият компонент е за надграждане на билетната система, а третият е софтуер за издаването на самите превозни документи. Средствата по втория компонент от договора в голямата си част са били неправомерно харчени. Налице е дублиране на плащанията. За едни и същи дейности, заложени само в компонент едно, е било плащано със средства и по компонент две. По този начин парите за 3-годишния договор, са били изхарчени само за година и половина, обясни Рафаилов.

 

Правени са възлагания с ясното съзнание, че няма средства, тъй като ресурсът е бил изчерпан още в средата на миналата година, допълни Иванов. Справка в администрацията също така показва, че Биляна Якова еднолично е възлагала и приемала дейности извън финансовата рамка на договора и не ги е съгласувала с ТАСРУД.

 

Твърденията за липсата на пари в бюджета на ТАСРУД за нови валидатори също са неверни, каза заместник-кметът Рафаилов. Той обясни, че според твърденията на Якова валидаторите са закупени за 400 лева, но те са присъствали в проектобюджета за 2024 г. на предлагана стойност от близо 6000 лева.

 

Доклад за многократно завишение на софтуерна услуга за мобилно приложение е изготвил и изпратил през 2021 година до бившия кмет включително и тогавашният ръководител на ТАСРУД. Това е само един от много примери за лошото управление на поверения на Якова публичен ресурс, коментира Христо Рафаилов.

 

Имаме сериозни съмнения, че компонент 9 по проекта „Интегриран градски транспорт“ – първа фаза не е разплатен, за да може лицето Биляна Якова да продължава да твърди, че е ръководител на проекта и по този начин да заявява месечното си възнаграждение в размер на 5000 лева, каза заместник-кметът Диан Иванов. Той подчерта, че това става, въпреки че България е отчела целия програмен период 2007-2013 година.

 

Проектът „Интегриран градски транспорт“ фаза 1 е изтекъл през 2016 година, а през 2021 година е изтекъл и периодът на устойчивост. Въпреки това и до ден днешен Биляна Якова заявява своето възнаграждение и чрез различни правни прийоми е принуждавала бившия кмет да изплаща тези трудови възнаграждения, обясни Иванов.

 

По данни на Рафаилов на Якова е изплащан и извънреден труд, при това след изтичането на ръководения от нея проект. За 2016 година това са били 288 часа, а през 2017 година - 306 часа. Това е ставало в разрез с разрешените 150 часа годишно.

 

Сигналът срещу Биляна Якова е вторият подаден до прокуратурата от началото на мандата на Благомир Коцев. Първият също е свързан с градския транспорт във Варна и е за неизпълнение на сключени договори, по които предходната администрацията не е предприела действия, съобщи още Иванов. 

 

Георги Киряков е новия директор на Общинското предприятие ТАСРУД, което оперира с билетната система, стана ясно още по време на пресконференцията.

 

 

19 проекта на Варна

Кметът Благомир Коцев подписа проекти за над 14,5 милиона лева за нови сгради, корпуси и пристройки на училища, детски градини и ясла

Кметът Благомир Коцев подписа проекти за над 14,5 милиона лева за нови сгради, корпуси и пристройки на училища, детски градини и ясла

Кметът на Община Варна Благомир Коцев подписа документите за кандидатстване по програмата на Министерството на образованието и науката...
още виж всички
Сервизна информация

29.01.2024 | 14:43

След ремонта на бул. „Христо Смирненски“ пред Професионалната гимназия по компютърно моделиране ще има повдигната пешеходна пътека

Повдигната пешеходна пътека ще бъде поставена пред Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи “Благовест Сендов” във Варна. Това е решението на проектантите на бул....
виж всички