Навигация

25Май


Изтегли изображение: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6] 

Кметът Иван Портних: Варна загуби две години от развитието си. И през 2023 ще разчитаме на собствени сили

11.01.2023 | 14:34

Варна изгуби две ценни години от развитието си и понесе с много щети, заради некадърност и политически арогантност - на местно и на държавно ниво! И това не са оправдания, а факти, които имат конкретни измерения. Вече сме 2023 година и вероятно ще се наложи да разчитаме на отново само на собствените си сили и възможности - на гражданите, на бизнеса, на хората, за които този град е специален, за което им благодаря! Без ясен нов бюджет, без държавна подкрепа и без оперативни програми Варна ще продължи напред. Това заяви кметът Иван Портних на пресконференция днес, на която обобщи предизвикателствата пред Варна през 2023 година.

 

Три негативни фактора определиха скоростта на развитие през последните 2 години, които продължават и днес. Това са - инфлацията, политическата и международната кризи; Неотворени национални оперативни програми; забавеният държавен бюджет и частично блокираният в съда общински бюджет за 2022, заяви кметът. Той припомни, че в резултат на всичко това ключови проекти за Варна не са били реализирали.

 

Какво не се случи във Варна за този период:  
Спрените проекти за АМ „Хемус“ и АМ Черно море“ доведоха до замразяване на проекта за изграждане на Икономическата зона, която е пряко свързана с тях; Забавеният проект на ВиК за изграждане на нови канализации в града блокира планираните ремонти от общината на важни булеварди и улици. Защото първо трябва да се подмени канализацията, а след това да влезем и да ремонтираме; "Осакатеният" от „Промяната“ бюджет на Варна за 2022 доведе до липса на улична рехабилитация през 2022 г; Липсата на държавна подкрепа обрече проектите за новите сгради на Математическата гимназия и библиотеката, на разширението на бул. „Цар Освободител“, заяви още кметът.


Той допълни, че със собствени сили Варна успява да се справи със ситуацията. През 2022 година Българската агенция за кредитен рейтинг /БАКР/ потвърди кредитния рейтинг на Варна с перспектива: стабилна. Рейтингът на общината е ограничен от рейтинга на Република България, положително влияние върху него би могло да окаже евентуално повишение на държавния рейтинг. За 9-месечието на 2022 г. има ръст на приходите в бюджета на Община Варна спрямо същия период на миналата година. Община Варна завърши 2022 година без просрочени задължения. 


През 2022 г. бе приет План за интегрирано развитие на община Варна - най-важният средносрочен стратегически документ, определящ приоритетите и посоката на развитие на региона за 7 години напред. Той включва общо 292 проекта с 465 обекта, на обща стойност 2,856 млрд. лв. В приоритетния списък са 37 обекта, с обща индикативна стойност около 1 млрд. лв. Това означава, че при отваряне на оперативните програми, общината ще има готовност за работа.


През 2022 г. бяха блокирани част от мащабните инфраструктурни проекти на Община Варна, поради липса на държавна подкрепа. Община Варна реши да стартира тяхното изпълнени през 2023 г. с помощ на дългови инструменти, одобрени от Общинския съвет:
- 12,6 млн. лв - за благоустрояване на междублокови пространства в район „Владислав Варненчик”.
- 11 млн. лева - за реконструкция на улица „Девня”-  в участъка между булевардите „Атанас Москов” и „Република“. 
- 5,7 млн. лева за ремонт на бул. „Атанас Москов” - от кръговото кръстовище под магазин „Метро” до улица „Кольо Фичето”.

 

Започна проект на ВиК за 138 млн. лв. - над 14 000 имота на септични ями във Варна ще бъдат включени в канализационна мрежа. Той предвижда изграждане и реконструкция на над 22 км магистрални и довеждащи водопроводи. Ще бъде решен и проблема с качеството на водите в зоната на Офицерския плаж и във Варненското езеро. 
След като ВиК приключат с изпълнението на проекта, Община Варна ще започва основни ремонти на важни улици:
    - ул. „Прилеп“;
    - ул. „Цар Борис III” - от бул. „Осми приморски полк” до пресичане Фатрико дере;
    - бул. "Христо Смирненски" - от ул. "Прилеп" до бул. "Осми приморски полк";
    - ул. "Мир" в участъка - от ул. "Лоза" до обръщача на автобусна спирка на линия №32;
   - ул. "Арх. Манол Йорданов" - от кръгово кръстовище с път I-9 до бул. "Осми Приморски полк" по плана на 21 м.р.;
   - ул. "Петър Попов" - от пътен възел с бул. "Княз Борис I" до кръстовище с ул. "Семьон Дежньов", СО "Ален мак",  I етап;
    - ул. "Проф. Петър Ников" - от ул. "Петър Попов" до ул. "Боян Бъчваров", СО "Ален мак";
    - ул. "Инж. Цаню Цанев" - от ул. "Янко Славчев" до ул. "Атанас Липчев", СО "Ален мак";

 

И през 2023 г. ще продължи санирането, като в момента се санират 8 многофамилни жилищни сгради в „Аспарухово“ и „Одесос“. В резултат 46 домакинства ще преминат в по-горен клас на енергопотребление. Община Варна ще подпомогне собствениците на имоти, които ще кандидатстват по новата програма за саниране на многофамилни жилищни сгради. От общинския бюджет за 2023 и 2024 г. ще бъдат отпуснати до 20 млн. лв. за изготвяне на необходимата техническа документация за участие в програмата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“. Със  средствата ще бъдат покрити разходите за технически паспорт, за обследване за енергийна ефективност и за архитектурно заснемане, които са непосилни за домакинствата.

 

Част от проектите, които ще бъдат продължени и през 2023 г.: 
60 електрически автобуси, от които 40 тип соло и 20 тип съчленени, 60 броя зарядни станции за бавно зареждане и 2 броя за бързо зареждане са доставени през 2022 г. по проект „Екологично чист транспорт за Варна“. Предстои 60 зарядни станции да бъдат монтирани в депото на „Градски транспорт“, а станциите за бързо зареждане  - на обръщачите на Почивка и „Вл. Варненчик“. До момента  са реализирали още 3 проекта, в рамките на които бяха доставени 85 нови автобуса и 30 тролейбуса за обществения транспорт на Варна.

Четири училища и две детски градини във Варна може да бъдат напълно обновени със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост -„Св. св. Кирил и Методий“, „Добри Чинтулов“,  „Йордан Йовков”, както и на IV Езикова гимназия „Фр.Ж. Кюри“.  ДГ №17 „Д-р Петър Берон“ и ДГ №18 „Чайка“. Третият проект по Националния план за възстановяване и устойчивост за изграждане на Черноморски младежки център за подкрепа на хора до 29 г.

Община Варна сключи договор за изграждане на нов корпус към VІІ СУ „Найден Геров“, в изпълнение на програма на МОН, одобрена от правителството на ГЕРБ от 2020 г. Целта на проекта е да се осигури целодневна организация на учебния ден  и извънкласни дейности, както и създаване на приобщаваща среда за деца със специални образователни потребности. 

Работи се по проект за нова сграда за детската градина „Ран Босилек“ в с. Тополи, която в момента се намира в частен имот. 

19 проекта на Варна

Кметът Благомир Коцев подписа проекти за над 14,5 милиона лева за нови сгради, корпуси и пристройки на училища, детски градини и ясла

Кметът Благомир Коцев подписа проекти за над 14,5 милиона лева за нови сгради, корпуси и пристройки на училища, детски градини и ясла

Кметът на Община Варна Благомир Коцев подписа документите за кандидатстване по програмата на Министерството на образованието и науката...
още виж всички
Сервизна информация

29.01.2024 | 14:43

След ремонта на бул. „Христо Смирненски“ пред Професионалната гимназия по компютърно моделиране ще има повдигната пешеходна пътека

Повдигната пешеходна пътека ще бъде поставена пред Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи “Благовест Сендов” във Варна. Това е решението на проектантите на бул....
виж всички