Навигация

2Дек


Изтегли изображение: [1]  [2] 

Сигнал до прокуратурата срещу изграждане на 8-етажна сграда в "Чайка"

26.09.2023 | 13:19

Подаваме сигнал в прокуратурата след установени съмнения за нарушения при одобряването на инвестиционен проект за изграждане на 8-етажна сграда в зелена площ до "Бялата къща" в квартал "Чайка". Това обяви днес кметът на Варна Иван Портних, който даде пресконференция заедно с главния архитект на Община Варна Стоян Попов.

"За конкретния терен до „Бялата къща“ има одобрен проект, при който има опит за заобикаляне на някои правила за застрояване, най-вече по отношение на отстоянията към съседните сгради. Според проекта сградата, която ще е на 8 етажа, е само на 3 метра отстояние от границата на съседния имот, вместо на необходимите 7 метра. Освен това там има трасета на водопровод и на електропровод. Проектът е входиран в Община Варна на 4 април т. г., а одобрен на 1 юни от Лилия Цекова, временно изпълняваща длъжността "главен архитект" след уволнението на Виктор Бузев - три седмици, преди аз да поема тази длъжност. При одобрен инвестиционен проект в 7-дневен  срок от издаването на заявлението, главният архитект трябва да издаде разрешение за строеж. Върнал съм преписката и съм поискал нормативните пропуски да бъдат отстранени, поставен съм пред свършен факт", обясни арх. Стоян Петков. 

 

Кметът Иван Портних изказа предположение, че вероятно зад мащабния проект в зелените площи в "Чайка" има интереси, свързани с Христо Димитров от "Планекс", бивш шеф на Варненската строителна камара, който в момента е кандидат-кмет, издигнат от "Алтернатива на гражданите". "Това е листата на "презастроителите", които са недоволни от факта, че уволних дисциплинарно бившия главен архитект Виктор Бузев. Ако продаваш апартаменти по 1000 евро на кв. м., но интересите ти са застрашени, а имаш много пари, защо да не играеш на изборите?", попита кметът. 

 

"Ако тръгнем да разглеждаме листата на "презастроителите", голяма част от тях са добре презентирани в "Чайка". Напомням,  че именно в този квартал имаше обществено недоволство и съдебни дела по повод приемането на подробен устройствен план, каза кметът. Той показа снимки и на други сгради, чийто инвеститори са част от листата на "Алтернативата на гражданите" -  обект на "Интерком" за 17 етажна сграда, с  около 20 000 кв. м. РЗП в "Чайка", небостъргач до Окръжна болница, за който има издадено разрешение само за подземни паркинги и 3-етажна сграда, но пък онлайн се предлагат оферти за десетки апартаменти. 

 

Подготвяме и други сигнали до прокуратурата - за издадено удостоверение за търпимост от бившия главен архитект, което е дало възможност върху гола поляна да се изгради къща на мястото на уж е съществувала преди 20 години. Сигнал има и срещу кооперации тип „общежития“, при които са ползвани по-облекчени параметри за застрояване, от които се е възползвал настоящият шеф на Строителната камара във Варна, обясни Иван Портних.

 

В кръга около Виктор Бузев е и Благомир Коцев, кандидат-кмет на ПП.  За днес е насрочено делото за разрешителните, които Бузев е издал незаконно на Коцев - за  поставяне на шатри на "Хоризонт" върху 2 дка зелени площи държавна собственост. Съдът все още не се е произнесъл и по друг казус -  за спирането на автомобилите в Морската градина, което отново е свързано с опитите на Коцев за осуетяване на забраната за спиране на колите в парка, каза кметът.

 

Добре е да е ясно, кой в годините се е борил за Морската градина. Не мога да разбера тази част хората в от листата на ПП ДБ, които години наред твърдяха, че са борци за парка, а  днес са застанали зад кандидат- кмет, който има паркинги в Морската градина и от години обжалва всички заповеди за спиране на колите в Морската градина. Те са едно, той им е знамето, каза Иван Портних. 

18 проекта на Варна

 Представят Плана за интегрирано развитие на Варна в ОбС

Представят Плана за интегрирано развитие на Варна в ОбС

Планът за интегрирано развитие на Община Варна за периода 2021-2027 г. (ПИРО), който е основният стратегически документ за управление на общината...
още виж всички
Сервизна информация

30.11.2023 | 15:45

Съобщение

Във връзка с провеждане на 25-то рали за автомобили „Обиколка на Варна“, ще бъде освободена за автомобили таксиметровата местостоянка пред Катедралния храм „Успение Богородично“. Ограничителният...
виж всички