Навигация

28Фев


Изтегли изображение: [1] 

Градската художествена галерия "Борис Георгиев" празнува 70 години

20.01.2020 | 14:21

През 2020 година Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна отбелязва 70 години от своето откриване. Първото събитие от този празничен календар е голяма изложба на варненски художници от фонда на галерията, която ще бъде официално открита на 21.01, от 18 ч., и ще остане експонирана до края на февруари. В тази изложба-ретроспекция са събрани произведения на 85 художници от Варна, разположени в залите на първия етаж.

 

Градската художествена галерия е създадена с протокол от 12 януари 1944 г., с дарения на местни художници и частни лица. Сред учредителите са Кирил Шиваров, Янко Маринов, Константин Щъркелов, Александър Дякович. Официалното откриване е през март 1950 г. От 1988 г. галерията се помещава в сградата на бившата Първа мъжка гимназия в града. От 1999 г. носи името на художника Борис Георгиев (1888-1962).

 

Експозицията е разположена в трите етажа с обща площ 3000 m2. В нея са представeни произведения на едни от най-големите български художници от XIX и XX век – сред тях са Иван Мърквичка, Стефан Иванов, Цено Тодоров, Владимир Димитров-Майстора, Златю Бояджиев, Стоян Венев, Илия Петров, Дечко Узунов, Найден Петков, Владимир Гоев, Георги Божилов, Кирил Шиваров, Любомир Далчев, Андрей Николов, Георги Апостолов, както и на варненските художници, чиято експозиция е представена в пълнота с изложбата „Варненски художници от фонда на ГХГ - Варна“.

 

Галерията притежава колекция от девет картини на Анселм ван Хуле от 17 век, портрети на представители от страните, подписали Вестфалския мирен договор през 1648 г. след Тридесетгодишната война – дарения от фамилията на дипломата Иван Станчов, както и колекция от 14 произведения на Борис Георгиев, дарени от дъщерята на художника Вирджиния Джакомети.

 

Градската художествена галерия е домакин на Международното биенале на графиката, на Международното триенале на акварела, на Международния фотографски салон Варна и на значими гостуващи изложби от България и света. В нея се провеждат и събития от програмите на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, Международния театрален фестивал „Варненско лято“, Европейския музикален фестивал - Варна, Международния Майски хоров конкурс - Варна.

17 проекта на Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

Инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж 2014-2020“, по която ще работи Община Варна, е на обща стойност 127,7 млн. лв., от които 85,6...
още виж всички
Сервизна информация

21.02.2020 | 10:42

Съобщение

Във връзка със строително-ремонтни дейности на кръстовището на бул. "Васил Левски“ с ул. "Девня" се налага затваряне на част от платното за движение на ул. “Девня“ – от бул. „Република“ към...
виж всички