Навигация

25Янр


Изтегли изображение: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  [7] 

575 години от битката при Варна

10.11.2019 | 13:00

575 години от битката при Варна, известна още като битката на народите, в която през 1444 г. загива полско-унгарският крал Владислав III Ягело и 10 000 бойци от съюзническата християнска армия, се навършват днес.

Честванията започнаха с тържествена церемония с военен ритуал, отслужване на заупокойна молитва в памет на загиналите християнски воини пред парк-музея "Владислав Варненчик". Венци и цветя пред каменното копие на саркофага на крал Владислав III Ягело и пред паметника на унгарския пълководец Янош Хуняди бяха поднесени от Марияна Николова – вицепремиер на Република България, Петер Старай – зам.-министър на външните работи на Република Унгария, Миклош Шолтес – държавен секретар на Правителството на Република Унгария, Пейчо Пейчев – временно изпълняващ длъжността кмет на Варна, Стоян Пасев – областен управител, кап. I ранг Камен Кукуров – началник на щаба на ВМС на Република България, Н. Пр. Текла Харангозо – посланик на Република Унгария в България, Ярослав Годун – директор на Полски институт в България, дипломати, представители на българската общност в Унгария, неправителствени организации от Румъния, граждани и гости.

Програмата включва още работилница за рисуване, откриване на изложба, посветена на годишнината, международна конференция на тема „Походите на Владислав Варненчик в контекстна на историята на Централна и Източна Европа.

Организатор – Парк-музей на бойната дружба 1444 г. „Владислав Варненчик“.

Пълната програма, вижте тук

17 проекта на Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

Инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж 2014-2020“, по която ще работи Община Варна, е на обща стойност 127,7 млн. лв., от които 85,6...
още виж всички
Сервизна информация

09.01.2020 | 14:32

Съобщение

Във връзка със строително-ремонтни дейности на кръстовището на бул. "Васил Левски“ с ул. "Девня" се налага временно затваряне на част от платното за движение във временното кръгово в края на...
виж всички