Навигация

4Дек


Изтегли изображение: [1]  [2]  [3] 

225 ученически проекта се състезаваха в национален конкурс

22.11.2021 | 11:23

Ученици от над 50 населени места в страната участваха с общо 225 проекта в Националния конкурс за историческа памет „Будител”, завършил с конференция на тема: „200 години от рождението на Георги Ст. Раковски”. За пета поредна година конкурсът се провежда под патронажа на кмета на община Варна Иван Портних. Събитието е инициатива на Регионалното управление на образованието и Първа езикова гимназия във Варна и се организира със съдействието на Община Варна, Регионалния исторически музей и Държавния архив в морската столица, Фондация „Христо Ботйов”. Сред спомоществователите на конкурса са д-р Милен Врабевски – председател на Фондация „Българска памет”, Емил Радев – евродепутат и възпитаник на Първа езикова гимназия, и Национална асоциация „Георги Ст. Раковски”.

 

Класирани бяха 42 проекта в няколко категории: доклад, есе, презентация, видеофилм и драматизация, вдъхновени от живота и делото на народните будители. По отличените проекти са работили – индивидуално и колективно, общо 110 ученици под ръководството на 35 преподаватели.  За да покажат своя интерес към българската история, освен оригинален и творчески подход, младите автори са разгърнали и изследователската си дейност.

 

Победителите бяха обявени в рамките на Националната ученическа конференция, посветена на 200 години от рождението на Георги Ст. Раковски – една от най-ярките личности на Българското възраждане. Голямата награда на кмета на община Варна беше присъдена на клуба по история към Първа езикова гимназия, участвал в конкурса с видеофилм.

 

Форумът, който се проведе в електронна среда, беше официално открит от Ангел Митев, директор на училището домакин, и д-р Ирена Радева, началник на РУО-Варна. В поздравителен адрес Лилия Христова, която ръководи общинската дирекция „Образование и младежки дейности”, оцени високо усилията да се съхранява българската памет и отправи пожелания за здраве и вдъхновение към всички участници и гости на родолюбивата инициатива.

 

Конференцията се проведе под мотото: „... Мисъл и желязо, лира и тръба”. Сред лекторите бяха двама преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски” – проф. Кирил Топалов, литературен историк, дипломат, преводач, председател на Националната асоциация „Георги Ст. Раковски”, и проф. Димитър Веселинов, филолог, директор на Департамента за информация и усъвършенстване на учителите, както и проф. Пламен Павлов, историк, преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, председател на Фондация „Васил Левски”. Участие взеха и Радостина Николова, експерт в Министерството на образованието и науката, специалистите от РИМ – Варна Мариана Димитрова и Кристина Спасова, ученици и учители от цялата страна.

 

В дискусията относно историческия принос на д-р Петър Берон за българското образование Кристина Спасова предложи по примера на Ботевите и Вапцаровите дни в училищата да се организират и Беронови дни – идея, която участниците във форума подкрепиха и изразиха желание да реализират още следващата година. 

17 проекта на Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

Инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж 2014-2020“, по която ще работи Община Варна, е на обща стойност 127,7 млн. лв., от които 85,6...
още виж всички
Сервизна информация

01.12.2021 | 16:58

Съобщение

Община Варна оказва пълно съдействие на КПКОНПИ по проверката, която институцията извършва. От страна на общината са предоставени всички изисквани документи, които са обект на проверката. ...
виж всички