Навигация

10Дек


Изтегли изображение: [1] 

186 деца с наднормено тегло са обхванати от общинската програма „Аз успявам“

10.11.2017 | 13:42

186 деца с наднормено тегло и съпътстващи проблеми са обхванати досега от оздравителната програма „Аз успявам“. Тя е предназначена за профилактика и рехабилитация на детско-юношеското наднормено тегло и свързаните с него заболявания, съобщиха от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна.
 
Дейностите са стартирали в средата на юни, а изпълнението се осъществява от Медицински център за рехабилитация и спортна медицина 1“ на ул.”Селиолу” №39А. Ученици, при които е установено наднормено тегло или затлъстяване от медицинските специалисти в училищата, се насочват за специализираните прегледи и занимания по лечебна физкултура. От обхванатите 186 деца - 99 са момчета, а 87 – момичетата, а разпределени по степен на затлъстяване са: І степен – 11, ІІ степен- 45, ІІІ степен – 59,  ІV-та степен - 41 и V-та степен – 30.
 
На всички участници в програмата е направено изследване с апарат „Танита”, който показва актуално тегло, процент мастна тъкан, вода, дневна нужда от калории. Направени са биохимични изследвания на кръвна захар, холестерол и триглицериди. На деца с отклонения от показателите е назначен консулт с ендокринолог.

 

След проведен 15 дневен курс с оздравителна гимнастика, са извършени контролни измервания  на всички участници. Само 13 от тях са с незначителна промяна в теглото, при всички останали промяната в е значителна, сочат резултатите от Центъра за спортна медицина.
 
Затлъстяването е проблем за цял живот и неговото решаване започва от най-ранна детска възраст. Балансираното хранене и физическата активност са необходимо условие за осигуряване на оптимален растеж и развитие на децата и юношите, посочват специалистите.
 

17 проекта на Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

Инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж 2014-2020“, по която ще работи Община Варна, е на обща стойност 127,7 млн. лв., от които 85,6...
още виж всички
Сервизна информация

26.11.2018 | 11:21

Съобщение

ОП "Комплекс за детско хранене" информира, че поради повреда на автомобил, доставката на храна днес 26-ти ноември, ще се забави с 10 до 15 мин. в следните обекти: Иван Кацарски - ж.к."Възраждане",...
виж всички