Навигация

24Фев

Животът

Регионална библиотека

От създаването си в края на XIX век до днес – библиотеката заема особено място в обществения и културния живот на град Варна. Основана през 1883 г. от  изявени личности в полза на интелектуалните потребности на  варненските граждани, тя е  духовното средище, пространство за изява на изгряващи и утвърдени таланти, за хора, споделящи общи интереси в сферата на литературата, изкуството, науката.


Съвременната визия на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна е  на модерна и динамично развиваща се институция, водеща сред библиотеките в страната. Тя прилага активно световния опит в търсенето, съхраняването и популяризирането на информацията, участвайки в множество регионални, национални и международни проекти. Предлага достъп до богати ресурси от информационни източници,  наред с книгите и периодичните издания, грижливо съхранявани повече от век.


Обществената библиотеката осигурява достъп до знание и информация, чрез разнообразие на ресурси и услуги, представени по различен начин – като старопечатна книга с пожълтели страници, дигитализирани или в мултимедия,  под формата на забавни игри или като предизвикана емоция.


Проект „Стара Варна” на РБ "Пенчо Славейков" представя общественото развитие на града – дух и материя  - улици, забележителности, институции в пъстротата на живота с въвеждащи текстове, препоръчано четиво и фотографски образи .
 
„Варненска дигитална библиотека” разширява достъпа до историята на града и прави книжовното наследство видимо от всяка точка на света . Проектът за дигитализация на периодични издания, пощенски картички и фотографии от края на XIX и началото на XX век, свързани с гр. Варна, е българското участие в Europeana – Европейската дигитална библиотека. Той следва основните идеи за достъпност на местното и регионално съдържание, като представя културно-историческото наследство и историята на град Варна.


Библиотеката е създател на оригинални и нестандартни по своя замисъл инициативи, свързани с книгата и четенето. Една от тях е “Маратонът на четящите хора”, възникнал през 2003 година по повод честването на 120 годишнината от основаването на библиотеката. Инициативата много скоро прераства в национална и се свързва с международния ден на книгата – 23 априлНа голям успех във Варна се радва и нашата „Ваканция в библиотеката”. Библиотечните специалисти от Детски и средношколски комплекс се стремят да възпитават у децата любов към книгата, като се забавляват заедно с малките читатели, организират пътешествия в в света на вълшебствата, преживяват приключения и мечтаят.

 

Варна 9000
бул. Сливница, 34
Книгозаемане - тел. 052 659153
Информационен център - тел./факс 052 659132
E-mail: office@libvar.bg

http://www.libvar.bg

 

17 проекта на Варна

SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2016

SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2016

    http://www.tallships.bg
още виж всички
Сервизна информация

29.12.2016 | 12:00

Проект на Правилник за организацията и дейността на Общински консултативен съвет по въпросите за младежта

Във връзка със създаването на Общински консултативен съвет по въпросите за младежта към Община Варна, който ще подпомага Кмета на общината при провеждане на общинската политика за младежта...
виж всички