Навигация

11Дек

Животът

Регионална библиотека

От създаването си в края на XIX век до днес – библиотеката заема особено място в обществения и културния живот на град Варна. Основана през 1883 г. от  изявени личности в полза на интелектуалните потребности на  варненските граждани, тя е  духовното средище, пространство за изява на изгряващи и утвърдени таланти, за хора, споделящи общи интереси в сферата на литературата, изкуството, науката.


Съвременната визия на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна е  на модерна и динамично развиваща се институция, водеща сред библиотеките в страната. Тя прилага активно световния опит в търсенето, съхраняването и популяризирането на информацията, участвайки в множество регионални, национални и международни проекти. Предлага достъп до богати ресурси от информационни източници,  наред с книгите и периодичните издания, грижливо съхранявани повече от век.


Обществената библиотеката осигурява достъп до знание и информация, чрез разнообразие на ресурси и услуги, представени по различен начин – като старопечатна книга с пожълтели страници, дигитализирани или в мултимедия,  под формата на забавни игри или като предизвикана емоция.


Проект „Стара Варна” на РБ "Пенчо Славейков" представя общественото развитие на града – дух и материя  - улици, забележителности, институции в пъстротата на живота с въвеждащи текстове, препоръчано четиво и фотографски образи .
 
„Варненска дигитална библиотека” разширява достъпа до историята на града и прави книжовното наследство видимо от всяка точка на света . Проектът за дигитализация на периодични издания, пощенски картички и фотографии от края на XIX и началото на XX век, свързани с гр. Варна, е българското участие в Europeana – Европейската дигитална библиотека. Той следва основните идеи за достъпност на местното и регионално съдържание, като представя културно-историческото наследство и историята на град Варна.


Библиотеката е създател на оригинални и нестандартни по своя замисъл инициативи, свързани с книгата и четенето. Една от тях е “Маратонът на четящите хора”, възникнал през 2003 година по повод честването на 120 годишнината от основаването на библиотеката. Инициативата много скоро прераства в национална и се свързва с международния ден на книгата – 23 априлНа голям успех във Варна се радва и нашата „Ваканция в библиотеката”. Библиотечните специалисти от Детски и средношколски комплекс се стремят да възпитават у децата любов към книгата, като се забавляват заедно с малките читатели, организират пътешествия в в света на вълшебствата, преживяват приключения и мечтаят.

 

Варна 9000
бул. Сливница, 34
Книгозаемане - тел. 052 659153
Информационен център - тел./факс 052 659132
E-mail: office@libvar.bg

http://www.libvar.bg

 

16 проекта на Варна

Варна - Европейска младежка столица 2017

Варна - Европейска младежка столица 2017

Фокусът е поставен в сферата на социалните иновации и по-специално върху развитието на социалното предприемачество, разглеждано като инструмент...
още виж всички
Сервизна информация

30.11.2017 | 15:24

Съобщение

От 04-ти декември /понеделник/ се въвеждат временни маршрутни промени в обслужването на линия 10, съобщиха от общинската фирма „Градски транспорт“. След сп. „Хаджи Димитър“,  посока ЖП Гара,...
виж всички