Навигация

16Апр


Изтегли изображение: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6] 

Осветиха новия храм "Св. Прокопий Варненски"

14.02.2021 | 13:51

Новият храм "Св. Прокопий Варненски" бе осветен днес, когато православната църква чества Успение на Св. Кирил Славянобългарски. В него вече ще може да се извършва редовно богослужение, обясни Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който лично извърши освещаването в съслужие със свещеници от епархията. Това е първата нова църква във Варна от 110 години. Изграждането на храмовия комплекс започна през 2009 г. и продължи 12 години, с финансовата подкрепа на правителството, на Община Варна и на дарители. Към традиционната архитектура на църквата има допълнена многофункционална сграда за социални и културни дейности, с възможности за обучение по иконопис, библиотека, зала за събития, социална кухня и лекарски кабинети.

 

Новият храм посетиха премиерът Бойко Борисов, министърът на здравеопазването Константин Ангелов, министърът на финансите Кирил Ананиев, Николай Нанков, зам.-министър на МРРБ, кметът на Варна Иван Портних. По решение на епархийския съвет за изключителни заслуги към епархията премиерът Бойко Борисов бе удостоен с най-високия орден на епархията "Св. апостол Андрей Първозвани" и икона на Св. Богородица, а министър Кирил Ананиев получи почетен знак на Варненската и Великопреславска митрополия.


"Радвам се, че Варна има още един нов храм. Ремонтира се и Катедралата. Благодарение на Господ, България е много по-добре от другите държави", коментира премиерът. Митрополит Йоан връчи и първия орден "Св. Прокопий Варненски" на кмета на морската столица Иван Портних, както и икона на светеца. Отличието е за подкрепа към храмостроителството в епархията.

 

Последни новини
виж всички

17 проекта на Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

Инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж 2014-2020“, по която ще работи Община Варна, е на обща стойност 127,7 млн. лв., от които 85,6...
още виж всички
Сервизна информация

09.04.2021 | 14:00

Съобщение

В понеделник, 12-ти април, ще бъде демонтирана скулптурата "Вертикално-хоризонтално" на Паоло Вивиан, разположена до Морското казино, съобщават от дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община...
виж всички