Навигация

18Фев


Изтегли изображение: [1] 

39 романа се състезават във фестивала "ВарнаЛит"

25.01.2019 | 12:00

39 романа се състезават за първото издание на Европейската литературна награда „Димитър Димов“. Призът ще бъде връчен през май месец, по повод 110 години от рождението на писателят и е част от съпътстващата програма на фестивала ВарнаЛит в Морската столица.

 

Отличието се връчва под патронажа на кмета Иван Портних и има за цел да популяризира съвременни романи с висока художествена стойност, писани в цяла Европа и издадени на български език. Наградата бе учредена през миналата година от дъщерята на Димитър Димов – Теодора Димова, и управителния съвет на фестивала ВарнаЛит.

 

Номинации са изпратени от 21 издатели, а имената на петимата финалисти ще бъдат обявени на 31 март, а един от тях ще бъде удостоен с първата Европейска литературна награда „Димитър Димов“ в края на месец май.

 

Право да номинират имаха само издателите, които по регламент могат да предложат до два романа от европейски и до два романа от български писатели, издадени с логото им през календарната 2018 г. Крайният срок за подаване на заявки за номинации бе 15 януари. Издателствата, кандидатствали със свои произведения за конкурса, са 21, а общият брой на номинираните романи, които ще се състезават в първото издание на наградата е 39, като 28 от тях са на български автори и 11 – на европейски.

 

Европейска литературна награда „Димитър Димов“ е първата награда, за която се състезават едновременно родни и чуждестранни автори, издадени на български език.

 

Повече за конкурса можете да научите тук.

Последни новини
виж всички

17 проекта на Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

Инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж 2014-2020“, по която ще работи Община Варна, е на обща стойност 127,7 млн. лв., от които 85,6...
още виж всички
Сервизна информация

14.02.2019 | 15:15

Съобщение

Поради повреда на парния котел в ДГ №4 “Теменужка“ на ул. „Шейново“ №18,  детската градина да бъде затворена от 15.02.2019г. за извършване на ремонт, съобщават от дирекция "Образование и младежки...
виж всички