Навигация

19Окт

За Варна

Новосибирск - Руска федерация


Новосибирск е разположен в югоизточната част на Западносибирската равнина, на брега на великата сибирска река Об. Той е третия по население град в Русия и най-големия общински център в Руската федерация (Москва и Санкт-Петербург, като градове с федерално значение, се явяват субекти на Руската федерация). Постоянното население към 1 януари 2013 г. е 1523,8 хил. души (56,2 % от населението на Новосибирска област). 


Новосибирск е основан през 1893 г., като за по-малко от 70 години населението на града надвишава 1 млн. жители. И до днес това е най-бързо разрастващия се град в света, за което е включен в книгата на Рекордите на Гинес.


От 28.09.1937 град Новосибирск е административен център на Новосибирска област, а от 13.05.2000 -  център на Сибирския федерален окръг. 


Съвременен Новосибирск е делови, търговско-финансов, научно-промишлен и културен център на Азиатската част на Русия. В града са разположени резиденцията на пълномощния представител на Президента на Руската федерация за Сибирския федерален окръг, както и представителства на Министерство на външните работи на Руската федерация, Сибирското митническо управление и други вътрешни федерални органи и ведомства.


Икономиката на града се развива с положителни темпове. В основата й са промишлеността, търговията и услугите, транспорта, строителството, науката и научните изследвания. Градът успешно се развива, при все, че в региона няма крупни ресурсодобиващи предприятия, което го отличава от повечето големи градове в Сибир.

 
Промишленият комплекс е ориентиран към обработвателните и наукоемки отрасли на производството. Сред ключовите отрасли на промишлеността са авиопромишленост, атомна промишленост, машиностроене, енергетика, металообработка, фармацевтика. Новосибирск е един от водещите доставчици на ядрено гориво на световния енергиен пазар.


Новосибирск е делови център, с висока концентрация на капитали. Кредитният рейтинг на града за 2012 г. според Standard&Poor's е на ниво „ВВ”, а съгласно националната скала "ruAА". 


Активно се развиват икономическите и културните отношения с Китай, Япония, Южна Корея, както и с побратимените градове: Минеаполис и Сейнт Пол  ( САЩ), Сапоро (Япония), Мянян и Шънян (Китай), Теджон (Република Корея), Варна (Република България), Ош (Киргизия), Харков (Украйна) и Минск (Беларус).

17 проекта на Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

Инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж 2014-2020“, по която ще работи Община Варна, е на обща стойност 127,7 млн. лв., от които 85,6...
още виж всички
Сервизна информация

19.10.2021 | 10:56

Съобщение

Днес, 19.10.2021 г., поради технически проблеми храната за обектите на детска кухня № 1 ще бъде доставена със закъснение най-много от 30 минути, съобщиха от общинското предприятие "Комплекс за...
виж всички